Bezoekers van de molen deel 2

Open Monumentendag 2019

In het weekend van 14 en 15 september j.l. waren in Nederland weer vele monumenten voor het publiek geopend. Thema van dit jaar was : Plekken van Plezier.
Molen de Zwaluw was zeker een plek van plezier. In de twee dagen hebben meer dan 140 bezoekers onze mooie molen bezocht. Op zaterdag was er helemaal geen wind. De dienstdoende molenaar heeft deze windstilte gebruikt om een end van het gevlucht schoon te maken en het houtwerk in de lijnolie te zetten. Op zondag konden de molenaars naar hartelust het gevlucht op de wind zetten. Er was voldoende wind om de bezoekers een mooie draaiende molen te laten zien. Op zondag hebben de meeste bezoekers de molen bezocht. Kortom het was een weekend van plezier op molen de Zwaluw.

Bezoek fam. van der Weij

Op zaterdag 24 augustus zijn we in Tynaarlo uitgenodigd voor onze familie fietstocht.
We vertrekken vanaf de Hunnebedstraat. Na ongeveer 5 km komen we bij Oudemolen aan. Hier staat de korenmolen “de Zwaluw”.
We treffen het omdat het Drentse molendag is. We worden hartelijk ontvangen door molenaar Dirk Tijseling.
Op de begane grond krijgen we uitleg hoe de molen werkt, er is een voorbeeld van een molensteen aanwezig hiermee wordt de werking van de molen uitgelegd.
Onze belangstelling is gewekt op de eerste verdieping zien we de molensteen zitten. De molen is met riet gedekt en het wordt met touw aan het frame geknoopt.
Bij het ontstaan van brand schroeien de touwen door en blijft het frame staan. Er moeten een paar windborden van de wieken geschilderd worden, daardoor is de molen nog niet in bedrijf.
Hierdoor mogen we zelfs tot in de kap van de molen klimmen. Bij het zien van de verbindingen in het houtwerk gaat mijn timmermanshart sneller slaan.
We krijgen uitleg over de techniek van het remmen van de molen en het draaien van de kap.
Diverse houten balken zijn zeker driehonderd jaar oud.
Nadat we als familie op de foto zijn gezet door de molenaars vervolgen we onze weg in het mooie Drenthe.
Molenaars hartelijk dank voor de mooie uitleg en gastvrije ontvangst.
Groet van fam. Van der Weij uit Opende.

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer 2019

Ook dit jaar zijn er vrijwilligers die twee weken klussen doen voor Staatsbosbeheer. Het zijn studenten vanuit vele delen van de wereld die op deze manier kennis maken met de Nederlandse cultuur. Ze hebben gratis kost en inwoning. Hier tegenover staat dat ze door de week aan het werk zijn. O.a. boompjes trekken op de heide of afrastering repareren. In hun vrije tijd leren ze veel over de Nederlanders met hun eigenaardigheden. Een van de mooiere tijdsbesteding is hun bezoek aan molen "de Zwaluw" in Oudemolen. De enthousiaste vrijwillige molenaars geven ze graag een rondleiding door hun mooie molen. Als klapstuk van hun bezoek is het foto moment. Hier mogen ze in één end van het gevlucht klimmen voor een groepsfoto. Aan de lachende gezichten kun je zien dat ze dit mooi vinden.
Dit jaar was weer een geslaagde rondleiding. De groep was geïnteresseerd. Dat bleek uit de vele vragen die de molenaars mochten beantwoorden.

Oldtimer tractoren op bezoek

Zondag 15 juli 2018 draaiden molenaar Anne Hulst samen met mio Hero Bruinsma op de Zwaluw. Het was een mooie zomerdag. Er stond niet veel wind. De molenaars hadden het rustig. Tot 's middags rond enen. Een oldtimer tracktor toertocht deed de molen aan. Ze hadden molen de Zwaluw uitgezocht voor een tussenstop. Een goede keuze. De enthousiaste molenaars ontvingen de tractor berijders graag. Nadat ze hun stalen rossen hadden geparkeerd voor de molen, kregen ze een rondleiding door de mooie molen. Al met al toch nog een drukke middag voor de molenaars.

Enjoy the ride 2017

Tijdens het zonovergoten weekend van 29 en 30 april organiseerde de Brinkruiters uit Annen Enjoy the ride. Dat is een toertocht voor paard en ruiter. Tijdens deze tocht hadden de ruiters met hun paarden een verversingspost bij molen de Zwaluw in Oudemolen.

Nynke Fotography
Nynke Fotography

Nynke Fotography


Nynke Fotography


Nynke Fotography

Nynke Photography
Nynke Photography

Drentse rijwiel4daagse 2014

Vele rijwiel fanaten wisten onze molen te vinden. Hoeveel bezoekers wij gehad hebben? we raakten al snel de tel kwijt. Het moeten er vele honderden zijn geweest. We hebben in totaal zo'n 48 kg pannenkoekenmeel verkocht. een rekord. Al met al een fantastische fietsdag met voor de molen genoeg wind om leuk zijn rondjes te draaien.

Nieuwe reacties

09.10 | 07:58

Ook dit jaar mochten we de lunch gebruiken tijdens René's fietstocht...

11.07 | 08:58

Beste Wim, er staat een emailadres onder hoofdstuk : loca

08.07 | 10:19

Hoi beste molenaars ik heb foto's van jullie molen geschoten maar ...

22.03 | 14:31

hoi Berry, wij ( de molenaars) vinden belangstelling v...